Dobro došli u Topusko!

Topusko ili nekadašnja Quadrata (Ad Fines) se uvijek nalazilo uz granicu – provincija, kraljevstva ili carstva. Takav položaj je utjecao na sudbinu mjesta koja je u mnogim razdobljima bila teška, posebno u ratovima s Osmanlijama. No ipak, s druge strane, takav položaj je donio i neke prednosti, tako da je Topusko bilo i važno mjesto za trgovinu, gdje su se mogle naći neke stvari koje nisu bile dostupne u ostatku Monarhije. Neki zapisi govore kako se u Topuskom u 18. st. pila najbolja turska kava u cijeloj Austro-Ugarskoj.

Topusko je danas smješteno blizu Zagreba, te Karlovca i Siska, tako da ste za 1h u oazi zelenila. Cijela općina ima oko 3000 stanovnika, i taj broj nažalost opada zbog svih zbivanja u zadnjih 30 godina. Samo radi usporedbe, Topusko je sredinom prošlog stoljeća imalo tri puta više stanovnika.
Današnji stanovnici se većinom bave turizmom, šumarstvom i poljoprivredom. Nakon rata nije bilo nikakvih značajnih ulaganja, i trenutačna situacija nije najbolja, ali optimizam postoji i stvari će se promjeniti na bolje.

Simbol Topuskog

Zapadni ulaz u crkvu je jedino što je ostalo od Cistercitskog samostana. Ostali nalazi su ispod zemlje, no obrisi samostana se i danas mogu dobro vidjeti.

VAŽNI BROJEVI

NARUČI ĆEVAP S PUNO LUKA

Za narudžbu nazovite restoran hotela Toplica

Broj telefona: +385 44 886 031

Radno vrijeme: 8 – 22 h

NARUČI PIZZU

Za narudžbu nazovite restoran hotela Toplica

Broj telefona: +385 44 886 031

Radno vrijeme: 8 – 22 h

NARUČI TAXI

NEMA OVDJE TAXI-a. “Cipelzug” je najbolja opcija :)

Ukoliko od previše veselje niste u mogućnosti  svojim nogama doći doma lokalci će vam pomoći (ako su i oni u stanju)

JEL BAZEN RADI?

Najbolje nazovite recepciju hotela Toplica i provjerite

Broj telefona: +385 44 886 001

Radno vrijeme: 0 – 24 h

KAD IDE BUS?

PROVJERITE NA STRANICAMA ČAZMATRANSA ILI AK KARLOVCA

Broj kolodvora u Karlovcu 060 338 833

Informacije Zagreb +385 1 6008 610

Interaktivna Karta

Nažalost ovaj Vodič nije završen pošto nemamo dovoljno sredstava za godišnju pretplatu za potrebni software. Ova stranica je vođena od strane neprofitabilne Udruge, tako da su nam sredstva ograničena.