Dobro došli u Topusko!

Topusko ili nekadašnja Quadrata (Ad Fines) se uvijek nalazilo uz granicu – provincija, kraljevstva ili carstva. Takav položaj je utjecao na sudbinu mjesta koja je u mnogim razdobljima bila teška, posebno u ratovima s Osmanlijama. No ipak, s druge strane, takav položaj je donio i neke prednosti, tako da je Topusko bilo i važno mjesto za trgovinu, gdje su se mogle naći neke stvari koje nisu bile dostupne u ostatku Monarhije. Neki zapisi govore kako se u Topuskom u 18. st. pila najbolja turska kava u cijeloj Austro-Ugarskoj.

Topusko je danas smješteno blizu Zagreba, te Karlovca i Siska, tako da ste za 1h u oazi zelenila. Cijela općina ima oko 3000 stanovnika, i taj broj nažalost opada zbog svih zbivanja u zadnjih 30 godina. Samo radi usporedbe, Topusko je sredinom prošlog stoljeća imalo tri puta više stanovnika.
Današnji stanovnici se većinom bave turizmom, šumarstvom i poljoprivredom. Nakon rata nije bilo nikakvih značajnih ulaganja, i trenutačna situacija nije najbolja, ali optimizam postoji i stvari će se promjeniti na bolje.

Simbol Topuskog

Zapadni ulaz u crkvu je jedino što je ostalo od Cistercitskog samostana. Ostali nalazi su ispod zemlje, no obrisi samostana se i danas mogu dobro vidjeti.

VAŽNI BROJEVI

NARUČI ĆEVAP S PUNO LUKA

Za narudžbu nazovite restoran hotela Toplica

Broj telefona: +385 44 886 031

Radno vrijeme: 8 – 22 h

NARUČI PIZZU

Za narudžbu nazovite restoran hotela Toplica

Broj telefona: +385 44 886 031

Radno vrijeme: 8 – 22 h

NARUČI TAXI

NEMA OVDJE TAXI-a. “Cipelzug” je najbolja opcija :)

Ukoliko od previše veselje niste u mogućnosti  svojim nogama doći doma lokalci će vam pomoći (ako su i oni u stanju)

JEL BAZEN RADI?

Najbolje nazovite recepciju hotela Toplica i provjerite

Broj telefona: +385 44 886 001

Radno vrijeme: 0 – 24 h

KAD IDE BUS?

PROVJERITE NA STRANICAMA ČAZMATRANSA ILI AK KARLOVCA

Broj kolodvora u Karlovcu 060 338 833

Informacije Zagreb +385 1 6008 610

Interaktivna Karta