Slatkovodni akvarij i muzej rijeka

Slatkovodni akvarij i muzej rijeka je lokalna turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera, te bogatoj tradiciji života uz rijeke. Akvarij će predstavljati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka.

Projekt je odabran u sklopu 4. Poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA d.o.o. i odličan je primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Slatkovodni akvarij i muzej rijeka jedan je od 15 odabranih projekata u konkurenciji od ukupno 144 pristigle projektne prijave.

Akvarij je projektiran kao dvoetažna građevina s prizemljem i podzemnom etažom. Sastoji se od 3 zgrade međusobno povezane podrumskom etažom. Prostor između zgrada formira trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajima za djecu i odrasle. Zbog koncepta zelenih krovnih vrtova koji „sakrivaju“ objekt, prostor zone akvarija predstavlja zahvat s minimalnim utjecajem na krajobraz čime se čuvaju zelene vizure krajolika.

Otvorenje akvarija planirano je u rujnu 2016. godine. U sastavu akvarija nalazit će se čitav niz dodatnih sadržaja: kongresna dvorana, edukativni centar, znanstveno istraživački centar, ugostiteljski dio, sportsko rekreacijski dio za djecu i odrasle. Sam akvarij nalazi se u neposrednoj blizini Foginovog kupališta kojem je Hrvatska turistička zajednica 2011. godine dodijelila nagradu Zeleni cvijet za najbolju javnu plažu na kontinentu.

(Kaquarium)

FOTO: Dimac Tourism