Gradski muzej Sisak odlučio je na zanimljiv način promovirati sisačku arheologiju i povijest. Naime, u suradnji sa sisačkim obrtnicima motivi s keramičkih ulomaka otisnuti su na nizu proizvoda, poput odjeće, sapuna i slično. Keramički ulomci su pronađenih među 9 000 keramičkih dijelova iz rimskog i predrimskog razdoblja. Najzanimljiviji dijelovi su tri ukrašena dijela jednog lonca gdje se vide užlijebljeni motivi ptice močvarice, svastike, spirale i cik cak linije.

„Očito je lonac narativno prikazivao neku priču, nama nepoznatu. No svi su to simboli koji prikazuju vezu vode i neba – života i smrti. Ptice močvarice imale su značajnu ulogu u mitologiji zbog mogućnosti letenja i prekida veze sa zemljom. Također su simbolizirali vezu između neba i vode. Motiv svastike u ovom kontekstu mogao bi vezati simbole sunca, zraka, vode i zemlje. Spirala označava beskajno kretanje i beskonačnost, dok cik cak linije označavju vodu.“ – navela je Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatsorskog odjela u Sisku.

Cilj cijele priče je stvoriti novi sisački brend, a svi su, kako se trenutačno čini, oduševljeni motivima starima više od 2200 godina.

(TZ Grada Siska)

FOTO: TZ Grada Siska