Topusko, biser kontinentalne Hrvatske, je najpoznatije po svojoj termalnoj, ljekovitoj vodi. Rimljani su bili prvi koji su koristili ovu vodu u svrhu preventive i kurative još prije 2000 godina. Iscrpljeni rimski vojnici su se odmarali u toplicama, a dio od njih se nastanio ovdje i tako je nastao rimski grad Ad Fines, tj. današnje Topusko.

Vrela u Topuskom se dijele u tri glavne skupine: Bistri, Blatni i Livadski izvori. Voda izvire na oko 1500 metara, a temperatura izvora je od 40 – 70 C. Izdašnost se procjenjuje na oko 200 l/s.

Već početkom očetkom 19. stoljeća tada ugledni liječnik dr. Schlosser govori o uspješnom liječenju kroničnog reumatizma, ukočenosti zglobova i mišića, otoka koljenog zgloba, kroničnih čireva, nadutosti u trbušnoj šupljini, tuberkuloznog otoka žlijezda i sl. problema. Znanstvena istraživanja su pokazala kako se u termalnoj vodi u Topuskom uspješno liječe sve reumatske i neurološke bolesti, paraliza, moždani udari, osteoporoza, išijas, stanje prije i poslije operacija, ženske bolesti, sterilitet, posljedice loma kostiju…

O čudesnim izliječenjima svjedoči tisuće ljudi, a najpoznatija priča je o Banici Sofiji Jelačić koja je u tri tjedna čudesno prohodala nakon što su je iz kočije rukama donijeli u same toplice, tj. Lječilište Topusko.

Lječilište Topusko dosta je pretrpjelo oštećenja u Domovinskom ratu, no usluga je i dalje vrhunska i u idućim godinama očekuje nas samo poboljšanje usluge i same infrastrukture.

Naručiti se možete OVDJE, a kompletan cijenik preuzmite na ovom linku.