Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori nakon 20-ak godina ponovno je zasjala u starom sjaju, tj. obnovljena je onako kako je izgledala još u 13. stoljeću kada su na Banskoj zemlji živjeli templari, kršćanski vojni red s kojima se povezuju mnoge legende i mitovi od svetog Grala do Petka 13.

Crkva je sagrađena na mjestu još starije romaničke crkve iz 11 stoljeća. U turskim osvajanjima crkva je bila teško oštećena i kasnije je temeljito obnovljena, a u drugoj polovici 19. stoljeća i dograđena u baroknom stilu. Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori bila je proštenjarska crkva okružena cinktorom s četiri kutne kule. U ratu je porušena barokna građevina izgrađena između 1705. i 1736. godine koja je tijekom 19. stoljeća dodatno dorađivana, odnosno produžena je na zapadnoj strani. Na crkvi su tada bili vidljivi romaničko-ranogotički elementi nekadašnje templarske crkve – niše, kontrafori i vijenci. Crkvu su srpski okupatori okupirali 1991. godine, a oslobođena je u Oluji 1995. godine. Već na samom početku rata, tj. 1991. godine, barokna crkva gotovo je do temelja porušena te su od nje ostali samo dijelovi zidova, u cijelosti je uništen i sav njezin inventar, a crkva je i minirana.

S intenzivnim radovima i obnovom crkve započelo se 2010. godine, a obnovu je predvodio povjesničar umjetnosti i arheolog Drago Miletić koij se godinama bavi arheološkim bogatstvom Banovine i srednjovjekovnim utvrdama kako što je primjerice slavna utvrda Zrin, nekadašnje sjedište Babonića i Zrinskih.

8. prosinac 2015. zasigurno će svim mještanima Gore, ali i svih ostalih mjesta puno značiti, jer je napokon obnova crkve završila. Iz turističkog pogleda crkva će zasigurno biti jedna od najposjećenijih znamenitosti Banovine i uvelike će doprinjeti razvoju vjerskog turizma, ali i drugih specifičnih oblika turizma.

FOTO: Dimac Tourism